Nagykoncertek


Korai esti nagykoncertjeinken a hazai és európai régizene élet kiválóságai találkoznak egymással és a közönséggel, olyan programokban, ahol a legnépszerűbb barokk művek mellett, ritkán hallható zeneszerzők művei is bemutatásra kerülnek a Prónay–kastély felújított, varázslatos parkjában.

2012. május 25.
péntek
18.00 - 20.00

Nyitókoncert a Prónay-kastélyban
Aura Musicale, művészeti vezető: Máté Balázs
km.: Bodrogi Éva ének,
2012. május 26.
szombat
18.00 - 20.00
"Musikalischer Parnassus" - Német barokk kamaramuzsika
Esti koncert a Prónay-kastély parkjában
G.Ph. Telemann, C.Ph.E. Bach és J.G. Janitsch művei
Musica con Anima (NL), művészeti vezető: Tábori Péter

A Hollandiában élő Tábori Péter oboaművész ezúttal saját, nemzetközi együttesével mutatkozik be itthon. Koncertjükön a barokk korban legtöbbet használt hangszerekre írott kamaraművekből kapunk egy csokorra valót, olyan zeneszerzők tollából, mint G.F. Händel, J.G Janitsch, G. Ph. Telemann és C.Ph. E. Bach. A barokk zene mindig megtalálja hallgatóságát. Népszerűségét segíti a régi hangszerek újbóli használata, ami lehetővé teszi a barokk zene áttekinthetőbb, áttetszőbb és artikuláltabb előadásmódját és a lehetőséget arra, hogy visszarepülve az időben, akár a 18. századi Berlinben, Lipcsében, Hannoverben érezhetjük magunkat.
2012. május 27.
vasárnap
18.00 - 20.00
"Vienna 1720"
Esti koncert a Prónay-kastély parkjában
Fux, Bononcini, Caldera, Porpora, Holzbauer, Vivaldi, Monn, Wagenseil művei
Amaranth Ensemble (SK) művészeti vezető: Michal Stahel
Km. Jerzy Żak (PL)

Bécs a 18. század elején. Mesterek és tanítványok találkozása J.Fuxtól A.Vivaldi-ig, olyan ritkán hallható szerzők remekművein át, mint G.Bononcini, A.Caldara, N.Porpora, I.J.Holzbauer, G.M.Monn és G.C.Wagenseil. Michal Stahel, neves régizenei együttesek szólócsellistájának művészeti vezetésével Magyarországon először lép fel az Amaranth ensemble. Stahel egy 1720-ban, Bécsben készített különleges barokk csellón játszik, amelyet a kismartoni Esterházy Alapítvány kölcsönöz számára. A Szlovákiából érkező együttes neve az amaránt virágra utal, amelynek jelentése „soha el nem hervadó”, ezzel is kifejezve azt a reményt, hogy ezek a több száz éve íródott művek ma is felejthetetlen pillanatokat nyújtanak a hallgatóság számára.
2012. május 28.
hétfő
18.00.-19.30
"Földiekkel játszó égi tünemény..."
Záró koncert a Prónay-kastély parkjában
Sebestyén Márta és vendégei
Andrejszki Judit, Balogh Kálmán, Gombai Tamás, Havasréti Pál,
Caius Héra (RO),
Company Canario Historikus Táncegyüttes

Sebestyén Márta a népzene, Andrejszki Judit pedig a régizene legismertebb nagykövete. Közös régizenei koncertjeik izgalmas utazást jelentenek mindkettőjük számára. Ezúttal számos vendég színesíti egyéniségével, saját zenei világával a programot, mint Balogh Kálmán cimbalomművész, a Gypsy Cimbalom Band vezetője, Gombai Tamás népzenében és más crossover műfajokban is járatos hegedűművész, Caius Héra reneszánsz lantművész, valamint a historikus táncokat előadó Company Canario. A záró koncert egyfajta szintézis is erről a zenei világról a ma embere számára. „Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a nemesi muzsika örömteli dalaival, - sajnos többnyire "túlszépelgik", túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról...” (Sebestyén Márta)