Szalonkoncertek


A szalon különleges dolog. Ezernyi öröm és bánat, vidámság és keserűség, pletykák és titkok tárháza, ahol, aki csak megfordul, megtalálja a kedvére való hangulatot. A főúri palotákban, később a nagypolgári otthonokban a társasági, szellemi, művészi élet kötetlen, bensőséges központja, ha akar, felemel, ha akar, elveszejt. A Prónay-kastély nagyszalonjában ezt a különleges hangulatot szeretnénk megidézni holland, lengyel, román és magyar művészeink koncertjeivel.

2012. május 26.
szombat
14.30 - 15.30
"Il tedesco della tiorba"
Szalonkoncert a Prónay-kastélyban
G. Kapsberger - "a barokk avantgarde zeneszerzője"
Jerzy Żak (PL) teorba, Caius Héra (RO) teorba, barokk gitár
Km. Andrejszki Judit ének, orgona

Hogyan találkozik egy román és egy lengyel lantművész egy magyarországi régizene fesztiválon? A kapocs közöttük Andrejszki Judit ének- és csembalóművész, aki pályája elején a Varsói Kamaraopera produkcióiban dolgozott együtt Jerzy Zak-kal, és az elmúlt években számos koncertet adott Caius Hérával, a legnevesebb román lantművésszel. A program pedig igazi csemege, nemcsak a fellépők, de G.Kapsberger személye is, - akit a maga korában szokatlan újítónak tartottak – igazi összeurópaiságot tükröz: osztrák katona apától, és olasz édesanyától született velencei, akit ma avantgarde művésznek neveznénk.
2012. május 27.
vasárnap
14.30 - 15.30
"Dolcissimo Sospiro" - Kora barokk itáliai , angol és német kamaramuzsika
Szalonkoncert a Prónay-kastélyban
Monteverdi, Frescobaldi, Carissimi, Purcell és Händel művei
Trio Dolci Sospiri (NL)
Hajnal Ildikó ének, Hugo van Veen csembaló, orgona, Hans Lub barokk hegedű

A Trio Dolci Sospiri szalonkoncertje igazi premier, mert évek óta együtt zenélő tagjai ebben a formációban most mutatkoznak be először. Hajnal Ildikó szerint, az énekes zene egyik célja a szöveg továbbítása, ami kifejezésre jut a dallamokban és a kísérő hangszerekben. A különböző országokban íródott művekben a nyelvi és kulturális eltérések miatt a szövegek kifejezése változó. Előadásunk mindezt közelebb hozza a hallgatósághoz. Az ismert kora barokk zeneszerzők gyöngyszemei mellett elhangzanak olyan különlegességek is, mint G. Fr. Händel saját anyanyelvére, a kortárs Barthold Heinrich Brockes verseire írt 9 áriája, vagy a ritkán játszott Constantijn Huygens, hires holland költő, diplomata és zeneszerző csembaló darabjai és David Petersen, német származású, holland zeneszerző és hegedűművész művei.
2012. május 28.
hétfő
11:30 - 12:15

Szalonkoncert a Prónay-kastélyban
Harmonis Ensemble, művészeti vezető Caius Hera (RO)

A szalonkoncerteken vendégünk egy pohár frissítőre.