Uzsonnakoncertek


A 17. század merev, unalmas ünnepélyességet, az új évszázad születésével felváltotta a könnyed elegancia. A társasági életbe új színt hozott a kávé, tea, csokoládé élvezetének elterjedése. Az új italokat négy és hat óra között szolgálták fel, és az összejövetelek célja a szórakoztatás volt. Uzsonnakoncertjeiken ezt a hangulatot szeretnénk feleleveníteni, ismert zeneszerzők és ritkán hallható kismesterek műveinek bemutatásával. Uzsonnakoncertjeink közönségét vendégül látjuk egy csésze kávéra és egy finom, kézműves süteményre, melyet a CinnamonRoll készít el nekünk.

2012. május 26.
szombat
16.00 - 17.00
"A szerelem színei" - barokk táncjáték Händel muzsikájára
Uzsonnakoncert a Prónay-kastély parkjában
Company Canario Historikus Táncegyüttes művészeti vezető - koreográfus Aranyos Ágota
Km. Hajnal Ildikó (NL) ének, Kónya István lant

A Company Canario Historikus Táncegyüttes táncjátéka Händel Vizi zenéjére készült. Az előadás a kor legnépszerűbb táncain keresztül egy szabadban eltöltött délutáni uzsonna keretében mesél a szerelem „arcairól”, jelentőségéről, vagy talán jelentéktelenségéről. Az ismert mű taktusainak új értelmet ad a tánc, a korhű ruhás előadás pedig valóban visszaröpít a múltba. A közös társasági együttlét elképzelhetetlen muzsikusok nélkül, így erre a piknikre is megérkeznek a művészek, hogy szórakoztassák az egybegyűlteket.
2012. május 27.
vasárnap
16.00 - 17.00
"A szerelem dicsérete" 500 év nemesi muzsikája és táncai
Uzsonnakoncert a Legéndi Kastélyban
Company Canario Historikus Táncegyüttes
Km. Kónya István lant, Bodrogi Éva ének

Az koncert egyfajta időutazás évszázadokon át, a reneszánsz korától, a barokkon át a klasszikáig. Az európai királyi, fejedelmi és nemesi udvarok olyan szerzőinek, mint P. Attaingnant, M. Cara, J. Dowland, Cl, Monnteverdi, G.Caccini, H. Purcell, J.Haydn, W.A. Mozart dalai, lant muzsikája és táncai váltják egymást. E korszakok mindennapjaihoz hozzátartozott a zene, a tánc, a dal. Egy órára igazi kikapcsolódást jelent e korok nyugalma, szépsége eleganciája, olyan művészek előadásában, mint Kónya István, aki a magyar lantművészet emblematikus alakja, Bodrogi Éva Európa-szerte ismert énekművész és a Company Canario Historikus Táncegyüttes táncművészei.
2012. május 28.
hétfő
16.00 - 17.00
"Ancor che col partire" - barokk kamaramuzsika
Uzsonnakoncert a Prónay-kastélyban
Castello, Rognono, Marini, Biber, Vivaldi, Weiss és Montalbano művei
Kónya István barokk lant, arciliuto, chitarrone Paulik László barokk hegedű

A 16-17. század fordulóján a kultúra minden területén felbomlik egy több évszázados rendszer, egységes világkép és szinte minden megkérdőjeleződik. Néhány generáció „forradalmi” újításokra bátorodik. Ki-ki a maga területén – reformál. Ezzel a műsorunkkal épp a manierizmusból indulunk. Választ keresünk arra, hogy hogyan alakultak ki ezek a hangszeres barokk formák, hol állapodtak meg, milyen alkalmakkor érintkeztek ezen hangszerek, hogy és hol segítették egymást. Miért írták ezeket a műveket, hol és hogy ad(hat)ták elő? - A koncert adta lehetőségek keretei között mesélünk is a darabok közben. Sok kérdés még számunkra sem megválaszolt, s ezen is munkálkodunk a művek játszásakor. Erre a kalandra és egy barokk kori európai körutazásra invitáljuk mindazokat, akiben még él a kíváncsiság.

Az uzsonnakoncerteken vendégünk egy csésze kávéra és egy finom süteményre.

Az uzsonnakoncertek támogatója a CR-logo

CinnamonRoll kiváló minőségű, friss alapanyagokból készített kézműves süteményeket kínál ínyencségekre fogékony vásárlóinak. A külső megjelenés ugyanolyan fontos, mint az ízek és textúrák harmóniája, legyen szó egy különleges alkalomra szánt tortáról, aprósüteményekről vagy bármilyen egyéb süteményről. http://www.cinnamonroll.hu

"Náluk nincsenek kőbe vésett szabályok, különleges kérésekkel kérjen egyedi ajánlatot."